Σελίδα του ψηφοδελτίου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΕ» & «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΕ»

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων στο ΤΕΕ»
«Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο ΤΕΕ»

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Μετράμε ήδη έξι χρόνια μνημονίων, έξι χρόνια συνεχούς επίθεσης στους μισθούς μας, στα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και στις ζωές μας. Έξι χρόνια καταπάτησης κάθε έννοιας δημοκρατίας, έξι χρόνια εκβιασμού και εκφοβισμού. Κι όμως, ακόμα δεν είδαμε τον πάτο του βαρελιού. Το έργο έχει συνέχεια και λέγεται "μνημόνιο 3", ένα μνημόνιο χειρότερο ακόμα κι από τα προηγούμενα δύο, που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ποτάμι. Από τους πρώτους σταθμούς στην υλοποίησή του, η αξιολόγηση και το ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλοντας μέσα στον Μάρτη να καταθέσει και να ψηφίσει το ασφα- ληστρικό νομοσχέδιο, χρησιμοποιεί κάθε είδους ψέματα, εκβιασμούς και ελιγμούς για να το περάσει. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, επιδιώκοντας να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να διασπείρει την ηττοπάθεια και το «αδιέξοδο» των αγώνων. Σε αυτήν την κατεύθυνση χρησιμοποιεί το παραμύθι του «διαλόγου», ενός «διαλόγου» που είναι απολύτως προσχηματικός και ενταγμένος στο κυβερνητικό- μνημονιακό πλαίσιο. Οι ελιγμοί της κυβέρνησης και οι δήθεν βελτιώσεις που υπόσχεται, δεν αφορούν παρά την περίοδο «προσαρμογής» στο καθεστώς αφαίμαξης των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, ενώ διατηρείται ακέραιος όλος ο αντιλαϊκός και αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου.

Από την άλλη, οι «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ φέρνουν στο προσκήνιο άμεσες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, νέα φοροεπιδρομή κ.α, με την κυβέρνηση να αποδέχεται το δόγμα «περικοπές εδώ και τώρα». Μαζί με το ασφαλιστικό προετοιμάζονται πυρετωδώς και για τα υπόλοιπα ζητήματα της «πρώτης αξιολόγησης», τα «κόκκινα δάνεια», το υπερταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (νέο ΤΑΙΠΕΔ), το νέο φορολογικό και τα εργασιακά.

Κι εμείς, ως εργαζόμενοι στο δημόσιο, πως πρέπει να απαντήσουμε σε αυτόν τον ωμό εκβιασμό;

Τον ενάμιση χρόνο που πέρασε από τις τελευταίες εκλογές, έχουν γίνει πολλά στο ΤΕΕ. Μείωση του προσωπικού που εργάζεται με μόνιμη και σταθερή δουλειά, προσλήψεις συμβασιούχων με κάθε είδους σχέση εργασίας, χωρίς δικαιώματα, διαρκείς ανακατατάξεις του προσωπικού συχνά χωρίς σχέδιο, προσπαθώντας να καλυφθούν κενά που δεν καλύπτονται, μετάλλαξη του ΤΕΕ σε φορέα όλο και πιο μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων μηχανικών αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, ανταποδοτικότητα σε σειρά υπηρεσιών του και πολλά ακόμη.

Μπροστά σε αυτήν επίθεση, συνολικά το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επέλεξαν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αδυνατούν και κυρίως δεν θέλουν να οργανώσουν και να εμπνεύσουν την αντίσταση των εργαζόμενων, ενώ αναπαράγουν τις τακτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που θέλουν τους εργαζόμενους διασπασμένους ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε ελαστικά εργαζόμενους και σε αυτούς με σταθερή δουλειά κλπ. Με την στάση τους διευκολύνουν το πέρασμα των κυβερνητικών επιλογών και συμβάλλουν στη χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων.

Η παραπάνω κατάσταση σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζει και το σύλλογό μας. Ένα γραφειοκρατικό όργανο, με στενά συντεχνιακή ατζέντα «διεκδικήσεων» και λειτουργία μηχανισμού εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων, που σε καμία περίπτωση δεν μας καλύπτει.

Ο απολογισμός μας στη μέχρι τώρα πορεία μας, αφορά όλους τους εργαζόμενους στο ΤΕΕ και τον καθένα μας χωριστά. Αυτό τον ενάμιση χρόνο (και παλαιότερα) προσπαθήσαμε, να κινηθούμε με συνέπεια, διαλέγοντας πλευρά. Την πλευρά της ανάπτυξης αγώνων από τα κάτω για ρήξη και ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, την πλευρά της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και την προσπάθεια διατύπωσης μιας διαφορετικής πρότασης για τη λειτουργία του συλλόγου μας.

Αντί για ένα σωματείο που θα κυνηγά υπουργούς για να «εξαιρεθεί» ο κλάδος τους, αντί να καλλιεργεί
σχέσεις με εκείνους τους πολιτικούς φορείς που ισοπεδώνουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων,

θέλουμε ένα σωματείο που θα υπερασπίζεται μαχητικά τα συμφέροντα της πλειοψηφίας που ζει από τη δουλειά της.

Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένας άλλος τρόπος οργάνωσης των εργαζομένων, με βασικά του γνωρίσματα τη συλλογική και δημοκρατική λειτουργία και οργάνωση, την έμπρακτη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου, τις τακτικές και συχνές συνελεύσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης, την επικοινωνία, συνεργασία και αλληλεγγύη με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα, με τις διάφορες συλλογικότητες που αναπτύσσονται στην κοινωνία ως κύτταρα αντίστασης στη μνημονιακή επίθεση.

Πρόκειται για ζήτημα ουσίας: η δυνατότητα ανάπτυξης μορφών αντίστασης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής που σήμερα μας καταδυναστεύει, προϋποθέτει άλλη λειτουργία του σωματείου μας και κυρίως, άλλα κριτήρια για το περιεχόμενο των παρεμβάσεών του. Δεν είναι τυχαίο ότι η έλλειψη αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και η λογική της ανάθεσης αποτελούν χαρακτηριστικές παθογένειες του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και συνέβαλλαν στον εκφυλισμό του τον οποίο όλοι πληρώνουμε σήμερα.

Κανείς δεν περισσεύει!

Από την πλευρά μας, αναγνωρίζουμε πως ταλαντεύσεις και επιμέρους διαφωνίες, μας εμπόδισαν στο να συμβάλλουμε με ένα ενιαίο και ελπιδοφόρο τρόπο στη συσπείρωση των συναδέλφων μας, ώστε να μπορούμε πιο αποτελεσματικά να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, των ΕΕ-ΔΝΤ, και του κεφαλαίου. Θέλουμε να αναδείξουμε ένα διαφορετικό συνδικαλισμό. Να συμβάλλουμε στη συγκρότηση μια άλλης αριστεράς που θα μπορεί να υπερβαίνει με δημιουργικό τρόπο τις διαφωνίες της. Να παλέψουμε για να αλλάξουμε τη ζωή μας, ξεκινώντας από τους εαυτούς μας και τις συλλογικότητές μας. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ετοιμαστούμε για να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Και αυτές τις μάχες πρέπει να τις δώσουμε ενωμένοι! Πιστεύουμε ότι αντί να ψάχνουμε αυτά που μας χωρίζουν από τους άλλους εργαζόμενους, πρέπει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν, για να χτίσουμε αυτό το ενωτικό και μαζικό εργατικό και κοινωνικό μέτωπο που θα δώσει τον αγώνα που έχουμε ανάγκη.

Πιστεύουμε πως κανένας επιμέρους αγώνας δεν μπορεί να επιτύχει σταθερή νίκη χωρίς την προοπτική ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής και των κυβερνήσεών της, χωρίς το διώξιμο της τρόικας, χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και έξοδο από αυτή. Πιστεύουμε πως είναι αναγκαία η ενότητα των εργαζομένων στη βάση των κοινών τους συμφερόντων. Για τη δημιουργία ενός εργατικού κινήματος που θα κάνει βήματα από την αναγκαία αντίσταση στους χώρους δουλειάς, στην κατεύθυνση του αποφασιστικού, μαζικού, ανατρεπτικού αγώνα μέχρι τη νίκη. Που θα εκφράσει στο σήμερα την ανάγκη για κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης, και θα προβάλει την προοπτική της απελευθέρωσης της εργασίας και μιας άλλης κοινωνίας.

Γι αυτούς τους λόγους σε αυτές τις εκλογές σας καλούμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Αριστερής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο ΤΕΕ και Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζόμενων στο ΤΕΕ», μια ανεξάρτητη, πολυτασική, αγωνιστική πτέρυγα πλήρως διαχωρισμένη από τον κυβερνητικό αλλά και συνολικά από τον μνημονιακό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Αριστερή Πρωτοβουλία εργαζομένων στο ΤΕΕ

Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ

Ανακοίνωση κοινού κείμενου για τις εκλογές Σ.Ε.ΤΕΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

την Τετάρτη 8 Ιουνίου 11 πμ έως τη λήξη του ωραρίου

ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ» καλεί στη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για την στήριξη της κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την υπεράσπιση των Κοινωνικών Αγαθών της Υγείας και της Παιδείας.
Η κοινωνική κατάρρευση στο πλαίσιο της κρίσης και των μνημονίων δημιουργεί εφιαλτικές συνθήκες ζωής και εργασίας για εργαζόμενους και άνεργους. Εφιαλτικές συνθήκες διαμορφώνονται, όμως, με τις περικοπές στην υγεία και τη μεταφορά των αποθεματικών των νοσοκομείων για να πληρωθεί το μη βιώσιμο χρέος.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) και στην πορεία που θα ακολουθήσει για να καταλήξει στη Βουλή.

«Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ»