ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕΕ την Τετάρτη 15 Μαρτίου


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΕ

Νίκης 4, 105 63 Αθήνα

email: setee@central.tee.gr

τηλ.:   210 32 91 260, 210 32 91 258, 210 32 91 382                 

Αθήνα 15 Μαρτίου 2023

Αρ. Πρωτοκόλλου ΣΕΤΕΕ: 4429

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕΕ την Τετάρτη 15 Μαρτίου

Συναδέλφισσες –οι σας καλωσορίζω στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΤΕΕ.

Τα θέματα της Συνέλευσής μας που είχαν καθοριστεί πριν από μερικές εβδομάδες, ως σημαντικότερα, έχουν υποβαθμιστεί καθώς στην ατζέντα της συνδικαλιστικής  αλλά και πολιτικής επικαιρότητας κυριαρχεί το γεγονός της σύγκρουσης των δύο τραίνων στα Τέμπη.

Έτσι υποχρεωτικά το κέντρο βάρος της Συνέλευσής μας αλλάζει και το συμβάν στα Τέμπη παίρνει την πρώτη θέση. Το γεγονός αυτό δεν έχει αλλάξει μόνο τις σκέψεις του καθενός μας ξεχωριστά αλλά έχει ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό έτσι όπως είχε δρομολογηθεί.

Το ίδιο το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει σε βάθος. Δεν περιορίστηκε μόνο σε αλλαγές στην κατανομή της εκλογικής προτίμησης ανάμεσα στα κόμματα αλλά αμφισβητήθηκαν σε βάθος κεντρικές πολιτικές επιλογές του συστήματος, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και διαπιστώθηκε από όλους τους πολίτες η ανακολουθία του όσον αφορά στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες. Η κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων, η επιδότηση της Ιταλικής εταιρείας με 50 εκατομμύρια € κάθε έτος και η ρήτρα ατιμωρησίας που συμφωνήθηκε με την ιταλική εταιρεία, συμπληρώνει το σκηνικό με την διαφθορά που συνοδεύει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Όταν όμως λέμε ιδιωτικοποίηση, εννοούμε την επιστροφή στην πιο καθαρή καπιταλιστική εκμετάλλευση στην απαξίωση κάθε κοινωνικού ρόλου της επιχείρησης ή του δημόσιου φορέα με στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους χωρίς να υπολογίζεται το κοινωνικό κόστος. Αυτό ακριβώς διαπιστώσαμε και στα Τέμπη. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση σε πανεθνική κλίμακα ήταν η αιτία που τα Τέμπη συγκλόνισαν βαθιά το κοινωνικό σώμα καθώς όλοι αισθανθήκαμε την απειλή που συνοδεύτηκε από τραγική διαπίστωση ότι «από τύχη ζούμε».

Τι συμβαίνει όμως με τον ίδιο τον καπιταλισμό ως σύστημα και κατά πόσο μπορεί να απασχολεί μια Γενική Συνέλευση Εργαζομένων ένα τέτοιο θέμα;

Ο Ken Griffin, ιδρυτής του hedge fund Citadel, δήλωσε ότι το πακέτο διάσωσης για την Silicon Valley Bank που αποκαλύφθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δείχνει ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός «καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

Οι αιτίες όμως και οι συνθήκες που οδήγησαν στην πτώχευση της Silicon Valley Bank δημιουργούν ερωτήματα κατά πόσο αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι προάγγελος μιας κρίσης παρόμοιας με αυτή που ξέσπασε το 2008 (Lehman Brothers), αλλά και το αν μπορεί να επηρεάσει την Ευρώπη, άρα και την χώρα μας με ανάλογο τρόπο όπως το 2010 – 2011. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κάθε άλλο παρά πρέπει να δημιουργούν επανάπαυση και θα πρέπει οι εργαζόμενοι ειδικά της Ελλάδας που βιώσαμε σκληρά την οικονομική κρίση να είμαστε σε επιφυλακή.

Συναδέλφισσες –οι πράγματι μιλώντας για το θέμα της σύγκρουσης των τρένων που αφορούν στην επικαιρότητα που προέκυψε μετά τον ορισμό της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης μιλάμε ταυτόχρονα και για το ΤΕΕ. Το ΤΕΕ ως δημόσιος φορέας είναι και το ίδιο μέρος του ίδιου προβλήματος καθώς υπηρετεί με συνέπεια την πολιτική αυτή που παράγει τέτοια προβλήματα. Αρκεί να σκεφτούμε μόνο πόσο καθυστερημένα (μετά το ατύχημα) θυμήθηκε το θεσμικό ρόλο του σαν τεχνικός σύμβουλος του κράτους.

Ένταξη στον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης
και υπαγωγή στο ΕΣΚ του 4440/16

Από την σκοπιά αυτών των εξελίξεων το αίτημα των εργαζομένων για «Ένταξη στον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης» απαντάει σε σημαντικό βαθμό στα ζητήματα αυτά καθώς η υλοποίησή του θα αφαιρούσε κάθε πρόσχημα από την διοίκηση του ΤΕΕ για την εγκατάλειψη του ρόλου του και τη συνεχή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του. Ταυτόχρονα η ικανοποίηση του αιτήματος θα έδινε την εργασιακή ασφάλεια στους υπαλλήλους του ΤΕΕ και θα περιόριζε την επιρροή στους εργαζόμενους της αντίληψης  που καλλιεργείται σκόπιμα και συνοψίζεται στο ότι δήθεν η επιβίωση του φορέα και οι μισθοί τους ως δημόσιοι υπάλληλοι εξασφαλίζονται με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του.

Η εξαίρεση όμως του ΤΕΕ από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης συνδέεται και με μια αρνητική διάκριση από την πολιτεία κατά των υπαλλήλων του ΤΕΕ σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο δημόσιο αφού οι υπάλληλοι του ΤΕΕ δεν μετέχουν σε αυτό που αναφέρει η ίδια η αιτιολογική έκθεση του 4440/16 (νόμος για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας):

«… έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία για κάθε υπάλληλο, δεδομένου ότι, παρέχει αυξημένες δυνατότητες να αξιοποιήσει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, να εμπλουτίσει την εργασιακή εμπειρία του και κατ’ επέκταση να βελτιώσει τις προοπτικές εξέλιξής του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η κινητικότητα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, επιτρέπει την βέλτιστη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων της και παρέχει στους υπαλλήλους την δυνατότητα να έχουν ενεργητικό ρόλο στην διαμόρφωση της σταδιοδρομίας τους.».

Χωρίς να μετέχουμε στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ) του 4440/16 οι εργαζόμενοι του ΤΕΕ αισθανόμαστε ως φυλακισμένοι στον φορέα μας και ως δημόσιοι υπάλληλοι β΄ κατηγορίας.

Η περίπτωση της Ελένης Διονυσοπούλου, συναδέλφου μητέρας από τον Πύργο

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που αφορά στις συνέπειες αυτής της κατάστασης περιορισμών σχετικά με την ένταξη στο ΕΣΚ, είναι η περίπτωση συναδέλφου Ελένης Διονυσοπούλου, μητέρας, και μάλιστα μονογονεϊκή οικογένεια, η οποία αναγκάζεται να διανύει 200 χιλιόμετρα ημερησίως για να εργαστεί στην Πάτρα. Η συναδέλφισσα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει ο 4440/16 για να αποσπαστεί ή μεταταχθεί σε άλλη υπηρεσία κοντά στον τόπο διαμονής της στον Πύργο Ηλείας.

Η περίπτωση αυτή της συναδέλφου μας, δυστυχώς, αποκάλυψε και τον τρόπο που η Διοίκηση του ΤΕΕ αλλά και του Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας κου Αϊβαλή, αντιμετωπίζει ζητήματα τέτοιου χαρακτήρα που απαιτούν στοιχειώδη ευαισθησία. Το αίτημα της συναδέλφου μας και οι παρεμβάσεις του ΣΕΤΕΕ στην ίδια κατεύθυνση (επισκεφθήκαμε  το Π.Τ. στην Πάτρα και στη συνέχεια κάναμε έγγραφα προς τη Δ.Ε. και τον Πρόεδρο) για να ικανοποιηθεί το λογικό και δίκαιο αίτημα της συναδέλφου μας δηλαδή να μετακινηθεί η εργαζόμενη μητέρα από την υπηρεσία του Π.Τ. Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ στην Πάτρα, στην υπηρεσία της Νομαρχιακής Επιτροπής του Π.Τ. Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ στον Πύργο Ηλείας (τόπος διαμονής της με το παιδί της) συνάντησαν την αδιαφορία των αρμοδίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά παράβαση κάθε κανόνα δεν απαντήθηκε ούτε το πρωτοκολλημένο αίτημα της συναδέλφου ούτε οι έγγραφες παρεμβάσεις του ΣΕΤΕΕ.

Έτσι η Ελένη θα συνεχίσει να διανύει καθημερινά 200 χιλιόμετρα με όλες τις αρνητικές συνέπειες στην οικογένειά της, ενώ υφίσταται επί χρόνια και οικονομική αφαίμαξη λόγω του κόστους των μετακινήσεων.

Ζητάμε, η Συνέλευση να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ να προκηρύξει στάση εργασίας για το θέμα αυτό.

Οι εργασιακές σχέσεις στο ΤΕΕ

Οι εργασιακές σχέσεις στο ΤΕΕ αποτυπώνουν την κυβερνητική πολιτική περιορισμού της μόνιμης εργασίας και της ελάττωσής της τόσο αριθμητικά όσο και ως ποσοστό στο σύνολο των απασχολουμένων. Οι προσλήψεις συμβασιούχων στο γκρίζο πεδίο των εργασιακών σχέσεων που δημιουργούνται με τις ομάδες εργασίας (πληρωμή με μπλοκάκι) είναι ταυτόχρονα και σχέσεις πολιτικής και προσωπικής ομηρίας εργαζόμενων νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΤΕΕ και οι αναθέσεις σε ιδιώτες μιας σειράς λειτουργιών του υποκαθιστούν τις προσλήψεις με το απαραίτητο προσωπικό που αντιστοιχεί στις ανάγκες του ΤΕΕ ως δημόσιου φορέα. Η πολιτική του ΤΕΕ εντάσσεται στην γενικότερη κυβερνητική πολιτική φιλοσοφία που συνοψίζεται στο «επιτελικό κράτος», δηλαδή στη μείωση του δημοσίου τομέα προς όφελος του ιδιωτικού ακόμη και σε κρίσιμες για την κοινωνία υπηρεσίες όπως είναι η υγεία, η ενέργεια, οι συγκοινωνίες, και πρόσφατα η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αυτή η πολιτική τοποθέτηση καθόρισε και την στάση του ΤΕΕ σε μια σειρά κρίσιμα για τους εργαζόμενους ζητήματα όπως στην εφετειακή απόφαση 5703/20 που δικαίωσε 15 συμβασιούχους. Ο Πρόεδρος  του ΤΕΕ και η παράταξη που πλειοψηφεί αρνήθηκε κατηγορηματικά την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και προχώρησε στην αναίρεσή της αναθέτοντας την σε μια ιδιωτική δικηγορική εταιρεία έναντι ενός υπερβολικού τιμήματος.

Η άτεγκτη στάση της συγκεκριμένης πλειοψηφίας και του Προέδρου του ΤΕΕ πάνω στο θέμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας στο ΤΕΕ εκφράστηκε και με την επιλεκτική περικοπή   του μισθού μας που αντιστοιχούσε ιδιαίτερα στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις στάσεις εργασίας για την διεκδίκηση της επαναπρόσληψης των 15 συναδέλφων μας (4290 – 7/6/2022).

Η στάση της διοίκησης του ΤΕΕ στην υπόθεση των 15 πρώην συμβασιούχων συναδέλφων που δικαιώθηκαν με την απόφαση του εφετείου ως αορίστου χρόνου είναι εξόχως αποκαλυπτική για την συμπόρευσή της με την κυβερνητική πολιτική κατά των μόνιμων σχέσεων εργασίας. Η τελεσίδικη δικαστική απόφαση 5703/20 για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έγινε δεκτή από το ΤΕΕ το οποίο αντίθετα προσέφυγε στον Άρειο Πάγο για να ανατρέψει την απόφαση. Ο γενικότερος αγώνας του ΤΕΕ για τους συμβασιούχους πρέπει να ενισχυθεί και με άλλους εργασιακούς χώρους του δημοσίου που να στοχεύει σε μια ευρύτερη νομοθετική ρύθμιση για τους όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο.

Ο ΣΕΤΕΕ έχει κάνει καταστατικές αλλαγές και για εγγραφή των συμβασιούχων. Αντίστοιχες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στο καταστατικό της Ομοσπονδίας. Αλλαγές πρέπει να γίνουν και στο Καταστατικό της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την εγγραφή των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα συνδικάτα.

Ο ΣΕΤΕΕ στην ανακοίνωσή του 4389 αφού καλωσορίζει τους νέους συναδέλφους που προσλαμβάνονται για κάλυψη των αναγκών του ΤΕΕ και αφού δηλώνει ότι θα είναι δίπλα τους και τους καλεί να αγωνιστούν με το ΣΕΤΕΕ από κοινού με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους για την μετατροπή των συμβάσεων σε σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας και απαιτεί διαφάνεια στις προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού, στις αμοιβές τους και στην κατοχύρωση των στοιχειωδών δικαιωμάτων ως εργαζόμενοι.

Δυστυχώς, αυτή η θέση του ΣΕΤΕΕ καταψηφίστηκε από τις δύο παρατάξεις «Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στο ΤΕΕ» και «Ανεξάρτητη Περιφερειακή Κίνηση Εργαζομένων στο ΤΕΕ» οι οποίες, για λόγους που θα πρέπει να τους εξηγήσουν στους εργαζόμενους κάποια στιγμή, αρνήθηκαν και καταψήφισαν στην ανακοίνωση το αίτημα για διαφάνεια στις προσλήψεις των συμβασιούχων.

Ούτε όμως στο τακτικό προσωπικό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Η κατάργηση της ισονομίας και της διαφάνειας έχει επιπτώσεις και στο τακτικό προσωπικό. Η υπηρεσιακή εξέλιξη των υπαλλήλων είναι στην αποκλειστική ευχέρεια του Προέδρου του ΤΕΕ, αφού κρίσεις από Υπηρεσιακά Συμβούλια ή οποιαδήποτε αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα που προβλέπονται από  στο νόμο, έχουν πάψει να υφίστανται εδώ και καιρό. Ο μηχανισμός της αξιολόγησης όχι μόνο δεν συνέβαλλε στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μηχανικούς και τους πολίτες αλλά αντίθετα λειτουργεί ως ένας επιπρόσθετος μηχανισμός διαίρεσης των εργαζομένων και έχει μόνο αρνητική επιρροή στην απόδοση των εργαζομένων.

Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα

Το νομικό πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι αγώνες των εργαζομένων έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα ζητήματα των εργαζόμενων στο ΤΕΕ δεν είναι άσχετα από την εργατική νομοθεσία που περιστέλλει δικαιώματα και δημιουργεί προσκόμματα στον τρόπο που οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την επίλυσή των προβλημάτων τους.

Η ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, ο διαβόητος 4808/21, αποτελεί τη μεγαλύτερη τομή στο εργατικό δίκαιο μετά την μεταπολίτευση. Το δικαίωμα στην απεργία περιορίστηκε δραστικά, το οχτάωρο πια παραβιάστηκε νόμιμα, η ελαστική εργασία χειροτέρευσε ως προς τους όρους παροχή της και οι ομαδικές απολύσεις έμμεσα απελευθερώθηκαν. Με τον νόμο αυτό οι δικαστικές αποφάσεις ακόμη και στις περιπτώσεις παράνομων απολύσεων δεν επιβάλλουν πια την επαναπρόσληψη του παράνομα απολυμένου αλλά μια μικρή αποζημίωση, ενώ η προστασία της συνδικαλιστικής δράσης και της νόμιμης λειτουργίας των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων περιορίστηκε με το διαβόητο ΓΕΜΗΣΟΕ.

Ο ΣΕΤΕΕ αγωνίστηκε με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στην βουλή για να αποσυρθεί και στη συνέχεια αγωνιστήκαμε για την κατάργηση του νομοθετικού εκτρώματος. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι την δικαίωσή του μέχρι την κατάργηση του νόμου 4808/21.

Η απάντηση στα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο ΤΕΕ και στο υπόλοιπο δημόσιο δηλαδή πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία από τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες που είναι στην ΑΔΕΔΥ τα κοινά προβλήματα των εργαζομένων πρέπει να μας απασχολήσουν όλους. Οι κινητοποιήσεις για σοβαρά θέματα που καταλήγουν σε μια στάση εργασίας ή μια κινητοποίηση μόνο την ημέρα που ψηφίζεται ένας νόμος έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελούν διέξοδο. Αντίθετα αυτή η τακτική είναι η αιτία πίσω από την απογοήτευση και την αποστράτευση καθώς οι αγώνες που γίνονται με αυτό τον τρόπο αποδεικνύονται αδιέξοδοι.

Χαρακτηριστική περίπτωση σε αυτή την ατέλειωτη σειρά αποτυχημένων αγώνων και κινητοποιήσεων αποτελεί πάλι ο αγώνας για τον νόμο 4808/21. Η αναβολή της προκηρυγμένης απεργίας στις 3 Ιουνίου και ο περιορισμός του αγώνα μόνο στις μέρες της ψήφισης του νόμου ήταν η γνωστή πεπατημένη με προδιαγεγραμμένο το αρνητικό αποτέλεσμα, όπως και έγινε.

Αυξήσεις στους μισθούς

Συναδέλφισσες –οι, η αναγκαιότητα για την αύξηση των αμοιβών μας και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού είναι αυτονόητη και αναγνωρισμένη από όλους τους εργαζόμενους. Η θέση της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων στο ΤΕΕΕ» για αυξήσεις στο Ενιαίο Μισθολόγιο 20% και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που υπήρχε πριν τις εκλογές θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω με την αλματική αύξηση του πληθωρισμού.

Δυστυχώς ο ΣΕΤΕΕ ως πρωτοβάθμιο συλλογικό όργανο δεν μπορεί και δεν του αντιστοιχεί να διαπραγματευθεί το Ενιαίο Μισθολόγιο και για αυτό διεκδικούμε από το ΤΕΕ με κάθε δυνατή ευκαιρία ισότιμη βελτίωση των αποδοχών μας και των παροχών του ως εργοδότη για όλους τους εργαζόμενους.

Η ετήσια κατασκήνωση για τα ανήλικα παιδιά των υπαλλήλων του ΤΕΕ, το επίδομα για τα έξοδα του σχολείου κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και το αίτημα για ένα συμβολικό δώρο 200 € στις γιορτές των Χριστουγέννων, οριζόντια για όλους τους υπαλλήλους του ΤΕΕ ως ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης, κινούνται σε αυτή τη λογική.

Το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ επιδιώκει και την καθαρή αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων σε μηνιαία βάση και έχει ζητήσει οι υπερωρίες να μην συνδέονται με παράταση του χρόνου εργασίας αλλά να δίνονται σε όλους τους εργαζόμενους στο ανώτατο προβλεπόμενο όριο χωρίς προϋποθέσεις. Επίσης, αποφασίσαμε να ζητήσουμε την ένταξη όλων των εργαζόμενων σε μια ομάδα εργασία οριζόντια με ένα ενιαίο ποσό για όλους.

Οι δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις, η «Αριστερή Πρωτοβουλία  Εργαζόμενων στο ΤΕΕ» και η «Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο ΤΕΕ» στις διεκδικήσεις αυτές αντιπαραθέτουν την αύξηση του μισθού μας στο Ενιαίο Μισθολόγιο και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Βεβαίως θα πρέπει να αγωνιστούμε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για αυξήσεις Ενιαίο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό όμως, όπως είναι λογικό αλλά και γνωστό και στους ίδιους, είναι θεσμική υποχρέωση αποκλειστικά της ΑΔΕΔΥ που αντιπροσωπεύει ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο όλους τους Δ.Υ. και δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει ένας πρωτοβάθμιος Σύλλογος όπως ο ΣΕΤΕΕ.

Τότε τι νόημα έχει να αντιπαραθέτουν στα άμεσα αιτήματα που προκύπτουν από το οικονομικό αδιέξοδο των εργαζομένων του ΤΕΕ στα αιτήματα που αντιστοιχούν στο σύνολο των Δ.Υ. και την ΑΔΕΔΥ; Μπορεί ο ΣΕΤΕΕ να αλλάξει το Ενιαίο Μισθολόγιο των εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων μόνος του; Όχι βέβαια! Μήπως οι εργαζόμενοι του ΤΕΕ θα πρέπει να αδρανήσουν, να μην διεκδικούν βελτίωση των αποδοχών τους ή των παροχών από τον εργοδότη μέχρι να πειστεί το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο (ΑΔΕΔΥ) να ξεκινήσει αγώνες; Και πάλι οι εργαζόμενοι λέμε όχι.

Τότε από που πηγάζει αυτή η άρνηση; Από που πηγάζει η θέση τους που απαλλάσσει την Διοίκηση του ΤΕΕ από την πίεση των εργαζομένων για δικαιοσύνη στις αμοιβές τους, βελτίωση των αποδοχών και παροχές;

Συναδέλφισσες –οι, παρ όλες τις δυσκολίες δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Η  μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στην απεργία της 9 Νοεμβρίου 2022 αλλά και στις 8 Μαρτίου 2023 αποτελεί ενθάρρυνση και παρακαταθήκη για όλους όσους θέλουν να ξεπεραστούν οι πολιτικές αγκυλώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της αγωνιστικής επίλυσης των προβλημάτων μας και αποτελούν πηγή αισιοδοξίας για όλους μας.

15 Μαρτίου 2023

Αβραμίδης Κώστας
Πρόεδρος του ΣΕΤΕΕ

Ο Διοικητικός Απολογισμός εγκρίθηκε στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΤΕΕ (ΣΕΤΕΕ), Τετάρτη 15/3/2023