Ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στο ΤΕΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΕ

Νίκης 4, 105 63 Αθήνα

email: setee@central.tee.gr

τηλ.:   2103291260, 21032 91258, 21032 91 382       

Αθήνα 17/1/2022

Αρ. Πρωτοκόλλου ΣΕΤΕΕ: 4130
Αρ. Πρωτοκόλλου ΤΕΕ: 
……………

Προς:

Πρόεδρο ΤΕΕ & Μέλη Δ.Ε.

Γενική Διευθ. Διοικ. Οργάνωσης-Οικονομικών Υπηρεσιών του Τ.Ε.Ε.

Γενική Διευθ. Διοικ. Έργων-Επιστημονικών & Επαγγελματικών Θεμάτων

 

Κοινοποίηση:

Εργαζόμενοι στο ΤΕΕ

ΑΔΕΔΥ, Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 

 

Θέμα: Ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στο ΤΕΕ
Απόφαση Δ.Σ. ΣΕΤΕΕ: 4128 – 14/1/2022

Το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνία με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά με εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες θανάτους.

Συνολικά οι καταγεγραμμένοι νεκροί από covid ξεπέρασαν τις 21.000 και καθημερινά το μακάβριο νούμερο αυξάνει. Το «επιτελικό κράτος» στο τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει παραιτηθεί ολοκληρωτικά επιτρέποντας τις τυφλές δυνάμεις της φύσης να ολοκληρώσουν το έργο τους ώστε να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης.

Οι καταγγελίες της «Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος» ήταν σαφείς από την πρώτη στιγμή και αποκάλυψαν ότι το όποιο κράτος πρόνοιας υπήρχε κάποτε, σήμερα είναι καθημαγμένο από τα μνημόνια, τους περιορισμούς των προσλήψεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την έλλειψη υλικών, χωρίς πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές από τις απλήρωτες εφημερίες.

Υποστηρίξαμε τις διαπιστώσεις της ΟΕΝΓΕ (αρ. πρωτ.: 3839 – 11/3/2020) και στηρίξαμε τα αιτήματα των γιατρών που αφορούν στη δημόσια υγεία και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού άμεσα. Αλλιώς το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει κανένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας όπως αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια με την πανδημία του κορωνοϊού. Ακόμη περισσότερο διαπιστώσαμε ότι το εξωτερικό χρέος και τα μνημόνια που επιβλήθηκαν δεν επιτρέπουν να διοχετευθούν οι απαραίτητοι πόροι στο σύστημα υγείας και στις πληττόμενες λαϊκές τάξεις για την προστασία από τις συνέπειες μιας υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής προσπαθεί να καλυφθεί με το διχασμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Με φρονηματικές διώξεις φορτώνει πρόστιμα στους πολίτες που δεν έχουν πειστεί από την πολιτική για τον εμβολιασμό.

 

Στο ΤΕΕ οι ελλείψεις στα μέτρα για την πανδημία έχουν δημιουργήσει το περιβάλλον στο οποίο ευνοούνται τα συνεχή κρούσματα που είναι πια διάχυτα σε πολλά Τμήματα του ΤΕΕ.

 

  1. Συμβασιούχοι: Συνεχίζονται οι  διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενων με ομάδες εργασίας. Αρκετοί εργαζόμενοι με συμβάσεις χρόνου που πληρώνονται με Δ.Π.Υ. δεν έχουν ενημερωθεί καν για την τηλεργασία που αποτελεί ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της υπερμετάδοσης. Ακόμη και η ένταξη των εργαζομένων με συμβάσεις στις υπηρεσίες του Γιατρού Εργασίας γίνονται μόνο κατόπιν υπόδειξης του Συλλόγου.
  2. Μάσκες: Οι μάσκες που χορήγησε το ΤΕΕ στους εργαζόμενους μετά από αίτημα του ΣΕΤΕΕ έχουν πάψει να χορηγούνται εδώ και μήνες. Παρά την υποβολή του αιτήματος από το Σύλλογο και μετά την σύσταση των αρμόδιων κρατικών αρχών για την πανδημία για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95 να χορηγηθεί ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους στο ΤΕΕ και να χορηγείται περιοδικά ακόμη δεν είχαμε απάντηση στο αίτημά μας.
  3. Δωρεάν τεστ: Πρέπει να γίνονται περιοδικά δωρεάν τεστ σε όλο το προσωπικό χωρίς διακρίσεις σε συμβασιούχους και τακτικό προσωπικό εμβολιασμένους ή μη. Όταν νοσεί κάποιος εργαζόμενος ή μέλος της οικογένειάς του θα πρέπει να καλύπτονται δωρεάν τα τεστ (rapid ή PCR) που θα εξασφαλίσουν ότι θα επιστρέψει στην εργασία του υγιής με ασφάλεια για τον ίδιο και τους συναδέλφους του. Η υπηρεσία οφείλει να ενημερώσει γραπτά τους εργαζόμενους στην Αθήνα και τα Π.Τ. για το τι καλύπτει το ΤΕΕ.
  4. Ελλείψεις σε υποδομές: Η εικόνα υπαλλήλων που πλένουν επί χρόνια ποτήρια ή τάπερ στις τουαλέτες αποτελεί ντροπή ειδικά στην περίοδο της πανδημίας. Άμεσα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΣΕΤΕΕ για κουζινάκια στους ορόφους που δεν υπάρχουν.

Εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΤΕΕ εργάζονται σε ακατάλληλες συνθήκες σε αυτοσχέδια γραφεία στους διαδρόμους.

κλιματισμός όσον αφορά την θέρμανση συχνά δεν λειτουργεί και οι εργαζόμενοι στην Κεντρική Υπηρεσία του ΤΕΕ στην Αθήνα, συχνά μένουν εκτεθειμένοι σε συνθήκες ψύχους μόλις πέσει η εξωτερική θερμοκρασία.

  1. Τηλεργασία: Διαπιστώσαμε ότι οι οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών για τηλεργασία στο 50% όχι μόνο δεν τηρούνται αλλά χρησιμοποιούνται από ορισμένους προϊσταμένους έωλες δικαιολογίες ως να μην αντιλαμβάνονται την αιτία που επέβαλλε την παραπάνω οδηγία.
    Επιχειρήματα ότι δήθεν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων δεν την δικαιούνται είναι απολύτως άστοχα. Η τηλεργασία όπως και οι άδειες ειδικού σκοπού υπηρετούν το στόχο της ελάττωσης της υπερμετάδοσης στην επιχείρηση αλλά και κατ επέκταση στην κοινωνία γενικότερα μέσω της μείωσης του φόρτου στα ΜΜΜ.  Για αυτό δεν  μπορεί να αντιμετωπίζονται ως γενική διευθέτηση της εργασίας.

Το ΤΕΕ και οι υπηρεσίες του είχαν δύο ολόκληρα χρόνια για να προσαρμοστούν στην κατάσταση που υφίσταται με την πανδημία. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Είτε καθαρίστρια είτε κλητήρας είτε υπάλληλος μηχανικός είτε προϊστάμενος πρέπει να μετέχει στην τηλεργασία ισότιμα στο ποσοστό που αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Επίσης, η στέρηση της τηλεργασίας δεν μπορεί να έχει ως δικαιολογία ούτε την έλλειψη του προσωπικού, ειδικά όταν αυτή η έλλειψη οφείλεται σε άστοχες μετακινήσεις υπαλλήλων κλπ.

  1. Έλλειμμα Ενημέρωσης: Η έλλειψη ενημέρωσης για τα κρούσματα εκθέτει τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε μετάδοση του ιού χωρίς να το γνωρίζουν.  Ακόμη και αν δεν νοσήσουν ο ίδιοι συμβάλλει στην μεταφορά του ιού στις οικογένειές τους. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και του Συλλόγου σε κάθε κρούσμα covid-19 στο ΤΕΕ για τις ενέργειες ιχνηλάτησης και προστασίας του προσωπικού που γίνονται από τους αρμόδιους στην υπηρεσία.

 

Το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ ζητά το συντομότερο συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ πάνω στα παραπάνω ζητήματα παρουσία του Προϊσταμένου του Τμ. Διοικητικής Μέριμνας και του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή για επίλυση των θεμάτων. Στο ενδεχόμενο απόρριψης του αιτήματός μας, το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ εξουσιοδοτείται να καλέσει τους εργαζόμενους σε στάση εργασίας και σε συγκέντρωση στο ΤΕΕ, για τα παραπάνω θέματα.

 

Για το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ
Αβραμίδης Κώστας

 

Η Γενική Γραμματέας του του Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ
Μαρία Πέτρου