Ο νόμος Χατζηδάκη πρέπει να καταργηθεί – ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΟΥΤΕ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Απόφαση Δ.Σ. ΣΕΤΕΕ (8/10/2021)

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΟΥΤΕ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Ο νόμος Χατζηδάκη πρέπει να καταργηθεί

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά (νόμος Χατζηδάκη) που ψηφίστηκε τον Ιούνιο στη βουλή υλοποιεί ήδη την αντεργατική κυβερνητική πολιτική σε όφελος του κεφαλαίου αλλάζοντας άρδην το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις.

Έγκαιρα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα:

Επισημάναμε με ανακοινώσεις την σοβαρότητα της κατάργησης του 8ωρου και τη μετατροπή του εργαζομένου σε δούλο του εργοδότη, ο οποίος μπορεί να παρατείνει το χρόνο εργασίας χωρίς να παίρνει υπόψη ούτε τα ανθρώπινα φυσικά όρια.

Επισημάναμε την απαλλοτρίωση του εργαζόμενου από κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτηση που αποτυπώθηκε στην εργατική νομοθεσία από τον κοινωνικό αγώνα.

Επισημάναμε τα επιπρόσθετα νομικά προσκόμματα στη λειτουργία του συνδικαλισμού, στο δικαίωμα της απεργίας και της περιφρούρησής της που ισοδυναμούν με πλήρη απαγόρευση. Κάθε πράξη του συλλογικού οργάνου των εργαζομένων από τη Γενική Συνέλευση έως την απεργία και μια απαγόρευση που συνοδεύεται από ποινές. Κάθε συλλογική διεκδίκηση και μια αφορμή να χαρακτηριστεί ο αγώνας των εργαζομένων παράνομος.

Επισημάναμε ότι κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα ο νέος νόμος, την περιορίζει με τα πρόστιμα, τα δικαστήρια και την αστυνομία. Καθιερώνει την κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα με την υποχρεωτική εγγραφή των μελών τους στο ΓΕΜΗΣΟΕ, όπως ήδη έχει κάνει με το νόμο για τον πραγματικό δικαιούχο.

Επισημάναμε ότι ο νέος νόμος περιορίζει την δικαστική προστασία και δίνει πια την επιλογή στον εργοδότη ακόμη και σε παράνομες απολύσεις να πληρώσει ένα ευτελές ποσό ώστε να μην επιστρέψει ο ανεπιθύμητος για τον εργοδότη και παράνομα απολυμένος εργαζόμενος στην δουλειά.

Επισημάναμε έγκαιρα επίσης ότι ο αγώνας για την απόσυρση του νομοσχεδίου δεν μπορεί να αναβληθεί ή να περιοριστεί σε μια ακόμη ανώδυνη και προβλέψιμη 24ωρη απεργία την ημέρα της κατάθεσης ή της ψήφισής του. Επισημάναμε ότι μπροστά στο εργατικό και κοινωνικό διακύβευμα που κρίνεται με το νόμο αυτό και αφορά σε κατακτημένα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων ότι η αποκλιμάκωση ισοδυναμεί με παραίτηση χωρίς μάχη.

Σήμερα η εφαρμογή του νόμου μας επιβεβαιώνει όπως και όλους όσους με έμφαση έλεγαν ότι η αναποφασιστικότητα στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος που εκφράστηκε με την αναβολή της προκηρυγμένης  για της 3 Ιούνη 24ωρης απεργίας, ισοδυναμούσε με παραίτηση χωρίς μάχη και είχε συνέπεια την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Συναδέλφισσες –οι, ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο θα πρέπει να συνεχιστεί ως την πλήρη κατάργησή του. Ο ΣΕΤΕΕ θα στηρίξει κάθε αγωνιστική κινητοποίηση για την κατάργηση του αντεργατικού νόμου. Ο αγώνας όμως δεν μπορεί να έχει ελπίδες επιτυχίας αν δεν υπάρξει ειλικρινής απολογισμός του αγώνα που έγινε, αν δεν κατανοηθούν τα λάθη και οι παραλείψεις, στα όρια της προδοσίας ορισμένες φορές, που επέτρεψαν την ανώδυνη για την κυβέρνηση υπερψήφισή του.

Τα εφευρήματα για «μη εφαρμογή» ενός ψηφισμένου νόμου στοχεύουν στην διαιώνισή του εξατομικεύοντας τις αντιδράσεις.

  • Απεργιακός πανεργατικός αγώνας για την κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη
  • Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες – κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία – Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Αντίσταση στον κρατικό έλεγχο και την ποδηγέτηση των συνδικάτων – σεβασμός στις αποφάσεις των Γενικών συνελεύσεων
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

Κατάργηση της ελαστικής εργασίας – άμεση ψήφιση από την βουλή της ομόφωνης απόφασης της Δ.Ε. του ΤΕΕ για Νομοθετικής Ρύθμιση  για τους 15 συναδέλφους μας που δικαιώθηκαν τελεσίδικα με την εφετειακή απόφαση 5703/20

  

Για το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ
Αβραμίδης Κώστας

Η Γενική Γραμματέας του του Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ
Μαρία Πέτρου

 

.