Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ στην απεργιακή συγκέντρωση, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ            Αρ. Πρωτ. 3          Αθήνα, 11/1/2016
Πλήρης ανατροπή και ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί η πρόταση του Υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου, η οποία είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως δημοσιονομικό πρόβλημα και η λύση του επιχειρείται μέσα από τη μείωση των συντάξεων των μελλοντικών συνταξιούχων, καθώς και με μείωση των συντάξεων των νυν συνταξιούχων (μετά την παρέλευση τριετίας), η οποία θα προέλθει από την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς, που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των συντάξεων στα τωρινά τους επίπεδα κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί κατεδαφίστηκαν για άλλη μια φορά με εκκωφαντικό τρόπο, παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού. Ειδικότερα προβλέπονται:
1. Μειώσεις συντάξεων των νυν συνταξιούχων μετά από μία τριετία 2. Μειώσεις συντάξεων των μελλοντικών συνταξιούχων από 20 έως και 35%.(Ποσοστό αναπλήρωσης 39,21 % μετά από 35 χρόνια εργασίας, 44,73% μετά από 39 έτη και 50,73% μετά από 42 έτη εργασίας!) 3. Βάση υπολογισμού της σύνταξης αποτελεί το σύνολο του ασφαλιστικού βίου 4. Αύξηση εισφορών 5. Περαιτέρω μείωση του εφάπαξ 6. Μείωση των επικουρικών συντάξεων με πιθανή κατάργησή τους με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία μετονομάστηκε σε δείκτη βιωσιμότητας.
Δεν γίνεται καμία αναφορά στο πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, μετά τη ζημία που υπέστησαν με το PSI και την κακοδιαχείριση των αποθεματικών τους, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη να εισπραχθούν τα δις ευρώ που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι μεγαλοοφειλέτες. Παράλληλα, το κείμενο δεν προβλέπει την εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα, μέσω της μείωσης της ανεργίας, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Αντίθετα, με την πρόταση θα ενισχυθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ο ιδιωτικός πυλώνας της ασφάλισης και το ασφαλιστικό σύστημα θα χάνει συνεχώς πόρους.
Συμπερασματικά, το σχέδιο νόμου, όχι μόνο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση – τομή για το ασφαλιστικό, αλλά τάσσεται στη λογική μιας βραχυπρόθεσμης διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος και εξυπηρετήσεων μικροπολιτικών σχεδιασμών της Κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλους τους εργαζομένους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις επικείμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζει η ΑΔΕΔΥ με πρώτη τη συγκέντρωση στην Πλατεία Ομονοίας και πορεία στη Βουλή, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου και ώρα 12:00, καθώς και στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ πανελλαδικά.
ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

το Δ.Σ.